KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Patron

Wanda Chotomska

„Chcielibyśmy, aby literatura uczyła, wychowywała, kształciła.
  Niech porywa dzieci do świata radości i uśmiechu”.

 „Mam taką specjalizację: jestem pediatrą w literaturze,
na receptach wypisuję uśmiech”.

WANDA CHOTOMSKA - PATRONKĄ SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 19 W ŁODZI
  • Urodziła się 26 października 1929 roku w Warszawie.
  • Była jedną z najsłynniejszych polskich pisarek; twórczość poświęciła niemal wyłącznie dzieciom.
  • Ukończyła Wydział Społeczno – Polityczny i Dziennikarski Akademii Nauk Politycznych
    w Warszawie.
  • Debiutowała na łamach „Świata Młodych” jako dwudziestolatka (1949 r.) .
  • Zmarła 2 sierpnia 2017 roku w Warszawie.

Tworzyła przede wszystkim wiersze („Siedem księżyców”, „Tańce polskie”, „Dlaczego cielę ogonem miele”, „Dwunastu panów”, „Kaczka tłumaczka”, „Dla każdego coś śmiesznego”, „Wiersze
pod psem”).

Była autorką opowiadań, scenariuszy bajek filmowych i muzycznych („Tadek Niejadek”, „Wędrówki pana Księżyca”, „Kangurek”, „Czarodziejski młynek”) oraz widowisk dziecięcych („Gawęda
i detektywi”, „Gawęda – Na deszcz i pogodę”, „Gawęda w cyrku”).

Zdobyła sławę jako autorka popularnego programu telewizyjnego dla dzieci pt. „Jacek i Agatka” (nadawano go w latach 1962 - 1973).

Była inspiratorką pomysłu, by ludzi szczególnie zasłużonych na rzecz dzieci wyróżniać Orderem Uśmiechu. Sama stała się jednym z laureatów tego niezwykłego odznaczenia, choć zarazem twierdziła, że najbardziej ceni laurki od dzieci.

Otrzymała wiele nagród i odznaczeń, między innymi: Złoty Medal Zasłużony Kulturze Gloria Artis (2005 r.), Krzyż Komandorski Orderu Odrodzenia Polski„za wybitne zasługi dla kultury polskiej,
za osiągnięcia w twórczości literackiej, za działalność społeczną na rzecz dzieci i młodzieży”
(2012 r.) oraz nagrodę specjalną Super Koziołka za całokształt twórczości (2013 r.).

NAPISAŁA PONAD 200 KSIĄŻEK DLA DZIECI I MŁODZIEŻY.

ZWIERZYŁA SIĘ: „MNIE ŁATWO JEST TWORZYĆ DLA DZIECI,
BO (…) NIE ZAPOMNIAŁAM, ŻE BYŁAM DZIECKIEM”